środa, 19 sierpnia 2009

bułeczki pszenne



Teraz coś kulinarnego :) kiedyś ten przepis uratował mnie w momencie kiedy olśniło mnie że jest święto i nigdzie nie uświadczysz chlebka w sklepach. Wyobraźcie sobie że moja rodzinka nawet nie smarowała niczym tylko wcinała samą bułę :-) można upiec podłużną bułkę ala` bagietka

Bułka pszenna - 50 dag mąki pszennej, 5 dag drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, płaska łyżeczka soli, woda, sezam mak lub kminek do posypania na wierzch.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać ok. 1/2szkl wody i wsypać 2 łyżki mąki. Zostawić w cieple do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, wlać wyrośnięty zaczyn i podolewać tyle ciepłej wody, żeby ciasto było dosyć gęste. Wyrabiać dosyć długo ok. 20 min, im dłużej tym lepiej, po tym czasie odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 2 godziny. Uformować podłużny bochenek, włożyć do wysmarowanej podłużnej formy dłuższej niż do keksu lub po prostu na zwykłej blaszce. Wierzch posmarować wodą posypać lub nie , po 30 min włożyć do piekarnika i piec 50min w temp ok. 160-180st

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz