środa, 19 sierpnia 2009

Pyszne krokiety


To mój osobisty przepis na pychotkowe krokiety :)

Nadzienie do naleśników mięsno-grzybowe

składniki
50 dag mięsa mielonego
dwie garście suszonych grzybów ,
tj. ok. 5-7 dag, może być więcej
3 łyżki przecieru pomidorowego
sposób przygotowania
Mięso mielone podsmażyć na patelni rozgniatając żeby nie było grudek, dodać wcześniej namoczone , obgotowane i drobniutko pokrojone grzyby. Razem to wszystko podsmażyć żeby mięsko odparowało, na koniec dodać sól, dużo pieprzu i trzy łyżki przecieru pomidorowego. Nakładać farsz na naleśnik, składać w kopertę, moczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej..... podsmażyć na patelni i wcinać :-) Farszu starcza na ok. 16 naleśników , ale ilość zależy od tego ile farszu się nakłada.

bułeczki pszenne



Teraz coś kulinarnego :) kiedyś ten przepis uratował mnie w momencie kiedy olśniło mnie że jest święto i nigdzie nie uświadczysz chlebka w sklepach. Wyobraźcie sobie że moja rodzinka nawet nie smarowała niczym tylko wcinała samą bułę :-) można upiec podłużną bułkę ala` bagietka

Bułka pszenna - 50 dag mąki pszennej, 5 dag drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, płaska łyżeczka soli, woda, sezam mak lub kminek do posypania na wierzch.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać ok. 1/2szkl wody i wsypać 2 łyżki mąki. Zostawić w cieple do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, wlać wyrośnięty zaczyn i podolewać tyle ciepłej wody, żeby ciasto było dosyć gęste. Wyrabiać dosyć długo ok. 20 min, im dłużej tym lepiej, po tym czasie odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 2 godziny. Uformować podłużny bochenek, włożyć do wysmarowanej podłużnej formy dłuższej niż do keksu lub po prostu na zwykłej blaszce. Wierzch posmarować wodą posypać lub nie , po 30 min włożyć do piekarnika i piec 50min w temp ok. 160-180st